Bu yazımda moda fotoğrafçılarının Moda Çekimlerinde modellerle çalışırken en sık karşılaştıkları model odaklı sorunlardan bahsedeceğim. Bu yazıyı okuyacak model adaylarına yararlı olmasını umuyorum. Kimse bir işin uzmanı olarak doğmaz, modellik de sadece güzellikten ibaret bir meslek değil. Her meslek gibi kendinizi geliştirmeniz gereken, işin uzmanalarını takip ederek, eğitim alarak ilerleyebileceğiniz bir meslek.

Modellik eğlenceli ve havalı bir iş olabilir ama hala bir “iş” ve günün sonunda işini ciddi yapanlar kazançlı çıkarlar.

1) Ayakkabı casting’ine kotla gelinmez

Bu konu önemli, bazen castinge gelen modeller oradaki en güzel kişiyi kendileri olduğunu düşünüyor ama külotlu çorapla ayakkabı castingine geliyor. Herkesin zamanı değerli, bir modelin seçilmesi için ürünün provasını yapması lazım. Casting’ine geldiğiniz çekimin amacını mutlaka öğrenin ve ona uygun kıyafetlerle gelin.

2) Aynada prova yapın

Size verilen bir mood board varsa ona çalışın. Unutmayın moda çekimlerinde ünlü modellerin hepsi aynı zamanda farklı mimikler ve duyguları ifade edebilen iyi birer oyuncudur. Modeller güzelliklerinin yanında akıllı ve iyi oyuncularsa ünlü oluyorlar, sadece vücut ölçüleri ile değil. Aynalar prova yapmak için idealdir. Giydiğiniz kıyafetin havasına girmeniz de çok önemli. Casual mont ürün çekiminde süper seksi pozlar gerekmeyebilir. Çekim konseptini çalışmak ve anlamak hem ekibe hem de fotoğrafçıya zaman kazandırır.

Kemal Tanca Spring Summer Photo Shoot by Umur Dilek

Kemal Tanca Spring Summer Photo Shoot by Umur Dilek

Ünlü model Burak Gacemer ayakkabı çekiminde nasıl poz verileceğini biz söylemeden zaten biliyordu. Çekime buradan ulaşabilirsiniz: Kemal Tanca

3) Bikini çekimi yapmak istiyorsanız castinginde bikini giyinmeye çekinmeyin

Çıplaklık sorunsa nasıl ünlü yada iyi bir model olmayı bekleyebilirsiniz ki? Ciddi moda çekimlerinde ekipteki kimse modellerin vücuduyla ilgilenmez, işin iyi bir şekide ve zamanında çıkmasına için uğraşır. Rahat iletişim kurulabilen modellerle iş her zaman daha iyi ve hızlı ilerler. Setlerde kimse sorun çıkaranları sevmez. Model çekimin starıdır ama fotoğrafçı da çekimin maestrosudur. Emin olun castinglerde yedek mankenler de seçilir ve çekimlerde sorun çıktığında çağırılır.

4) Hiç poz bilginiz yoksa en azından elinizi belinize düzgün koymaya başarmanız şart

Tek bir poz bile veremeyen çok fazla modelle çalıştım maalesef. Boyları uzun, biraz da güzellerse çevresinden aldıkları gazla model olmaya çalışan çok fazla kişi var sektörde. Genelde yeni başlayanlardan poz vermeyi bilmeyenler çıkar. Model olmak isteyen biri modellerin ne pozlar verdiklerini incemesi ve hatta çalışması lazım. Yeni modelliğe başlıyorsanız, en azından elinizi belinize düzgün koymayı öğrenin. Mesela bu iç çamaşırı çekimindeki model iyi bir örnek.

Laura Baressa moda çekimi

Laura Baressa moda çekimi

5) Moda Çekimlerinde tek kol havaya kalkmasın lütfen

Havada ne yaptığı belli olmadan duran tek kol iyi bir poz değildir. Lütfen model olacaksanız tek kol manasızca havada poz vermeyin. Karşınızdaki fotoğrafçı da insan. Moda çekimlerinde 30 pozun 30’unda da o kol havaya kalkarsa, fotoğrafçı modelliğinizden şüphe duyar. Sokaktaki insanların da verecek 2 tane pozu vardır. Modelseniz moda çekimlerinde sizin pozlarınız çok daha doğal ve inandırıcı olmalı. Tek kol havaya kalkacaksa da Hareketin içinde, doğal bir şekilde kalkmalı. Bu fotoğrafta olduğu gibi.

Mondigo imaj çekimi - Moda Çekimlerinde

Mondigo imaj çekimi – Moda Çekimlerinden bir kare.

6) Ham fotoğrafları yayınlamayın

Biliyorum çok uzun sürebilir bazen işlenmiş fotoğrafları almak ama sabırlı olmanız lazım. Merakını gidermek için sana gönderilen ham fotoğrafları internete koymak o markaya da fotoğrafçıya da kötü muamele etmektir.

7)Işık nereden geliyor dikkat edin

Dış mekan çekiminde yüzüne güneş almıyorsanız karanlık çıkar yüzünüz. Güneş arkanızda değilse yüzünüzde ışığı hissetmeniz lazım. Moda çekimlerinde ayçiçeği bitkisi gibi, ışığı takip edin. Işıkla aranıza el veya başka bir şey sokmayın, yoksa üzerinizde gölge olur. Unutmayın moda çekimlerinde fotoğrafçılar akıllı ve hızlı çalışabildikleri modelleri sever ve fotoğraflarını daha iyi çeker.

Stüdyo çekimlerinde de benzerdir, önünüzdeki paraflaş size dönük olmalı, değilseniz yeriniz yanlış olabilir. Saç için koyduğumuz paraflaş da kafanıza denk gelmesi lazım, poz verirken yeriniz kayabilir, bu normal. Sonraki karede tekrar saç ışığının altında olmanız işleri hızlandırır. Buradan fotoğrafçılara da bir not verecek olursam; modelin durması gereken yere küçük bir işaret koymak modelin işini kolaylaştırır.

Umarım yazım model adaylarına faydalı olur, yorumlarınızı aşağıya yazmaktan çekinmeyin lütfen…

Dış Mekan Çekim Fiyatları

istanbul dış mekan çekim fiyatları