Moda fotoğrafçısı olmak için fotoğraf çektirmeyi seven bir kaç güzel arkadaşınızın fotoğrafını çekmeniz yeterli mi?

Bence değil diyorsanız bu yazı tam size göre. Moda fotoğrafçısı olarak “Profesyonel” olmak için satın alınan işler çekmeniz gerekiyor. Tanınmış moda fotoğrafçıları o seviyeye gelirken hangi yollardan geçmişler biraz açalım o zaman.

Moda fotoğrafçısı olarak sizin de takip edilen, işleri paylaşılan, saygı duyulan bir fotoğrafçı olmanıza yardımcı olacak temel bir kaç maddeden başlayalım. Tabi ki teknik bilgiye ve iş görecek kadar ekipmana sahip olduğunuzu kabul ediyorum.

İşte Moda fotoğrafçısı olmak için bilmeniz gereken 7 madde:

1) Sanat tarihi

Bence moda fotoğrafçısı olmak isteyen herkesin sanat tarihine aşina olmaları, en azından önemli sanatçıları ve akımları bilmeleri önemli. Fotoğrafçılık görsel sanatların bir dalı olduğuna göre fotoğrafçılığın tarihi, 20. Yy.’ın ön önemli fotoğrafçıları kimlerdir, neler çekmişler, “fotoğrafçı” olmak için bu konuları bilmek, çalışırken size özgüven ve donanım sağlar, işlerinizi daha üst seviyeye taşır.

Andre Kertesz, Moda fotoğrafçısı olmak için uzman olmanız gereken 7 madde

Andre Kertesz

Günümüz görsel sanatların temeli resimde; Da Vinci, Van Gogh, Picasso, Dali, fotoğrafta; Sebastião Salgado, Henri Cartier-Bresson, André Kertész gibi isimlerin üzerine kuruludur.

Andre Kertesz

Andre Kertesz

Moda fotoğrafçısı ilk önce fotoğrafçı, sonra moda fotoğrafçısıdır.

Fotoğrafçılar; Mert Alas & Marcus Piggot // moda fotoğrafçısı

Fotoğrafçılar; Mert Alas & Marcus Piggot

Ünlü ve iyi işler yapan reklam fotoğrafçılarını incelemek de vizyonunuzu açar. Örneğin Mert & Marcus, Annie Leibovitz, Terry Richardson, Mario Testino kimdir, hangi işleri yapmışlar bu linklerden göz atarak başlamanızda yarar var.

2) Moda Fotoğrafçısı Olmak İçin Eleştiri yararlanma

Çok yetenekli ve deneyimli olmayabilirsiniz. Ancak işe yarar eleştiriden yararlanabilirseniz seviyenizi de arttırabilirsiniz. Eleştiriler, yaptığınız işin takdir edilmesinden başka sizi ileriye taşıyacak bir güce de sahiptir. Farklı bakış açıları her zaman zihin açar. Unutmayın Edison da ampül üzerinde çalışırken bin kere başarısız oldu ama vazgeçmedi. Yılmadan kendinizi geliştirir ve çabalarsanız istediğinizi başarırsınız.

Stil ve teknik olarak gelişirken gözlerinizi ve ruhunuzu bol bol sanatla besleyin.

3) Prodüksiyon

Moda fotoğraf çekiminde organizasyon ve prodüksiyon işin olmazsa olmazı. Prodüksiyondaki her detayı kontrol ederek fotoğrafınızın daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz. Ekibinizdeki herkesten siz sorumlusunuz, onlar da işlerine ve size karşı sorumlu olmalı.

Çekim mekanı ister stüdyo ister dış mekan olsun çekimden önce mutlaka gidip görün. Nasılsa o dekor stüdyoda var diye düşünüyorsanız; muhtemelen orada yoktur. Onu stüdyo bile ne zaman çöpe attığını hatırlamıyor olabilir. Çekim yapılacak mekanların basit bir kamera ile fotoğraflarını çekmek; ışık, kadraj, objektif, açı ve aksesuarları çekim öncesi planlamanızı sağlar. Örneğin Kapadokya’da bir moda çekimimiz olduğunda, çekimden en az 1 gün önce gideriz. Prodüktörle beraber çekim mekanlarını tek tek gezerek, hangi kombin nerede ne zaman çekilecek karar veriririz. Ekibin çekim mekanına en yakın nerede toplanacağına karar veririz. Elektrik, giyinme yerleri, yemek gibi konuları çözeriz ki çekimde zaman ve para kaybetmeyelim.

Çekimden 1-2 gün önce çekirdek ekiple konsept ve prodüksiyon ile ilgili son toplantıyı yapmanız çekimde şansa bıraktığınız şeyleri azaltır.

Tom Ford A Single Man setinde

Tom Ford “A Single Man” setinde

Moda editörü nasılsa getirir, getirmese bana haber verirdi” dediğiniz şeylerin hazır olmadığını bu son toplantıda görebilir ve telafi edebilirsiniz.

Telefon rehberinizde veya Facebook’unuzda güvenebileceğiniz bir kuaför, makyöz/makyör, manken veya stüdyo varsa, işiniz daha kolay. Yoksa da Instagram veya bloglar bunun için var.

Müşterinize verdiğiniz tüm sözleri zamanında tutmalısınız. İnsanlar sadece bir iş için para vermez.

“O” işin zamanında olması için para verirler.

4) Moda

Sadece güzel kızları/oğlanları çekmek için moda fotoğrafçısı olmak istemiyorsunuz değil mi? Çektiğiniz fotoğraflarla moda markaları ürünlerini satacaklar, o fotoğraflar markalarının yüzü ve imajı olacak.  Mankene taktığınız küçük bir aksesuar; bir şapka, gözlük veya bileklik bile fotoğrafları daha dikkat çekici ve Trend’e uygun hale getirebilir.

Moda fotoğrafçıları moda satmak için var. Ne satmaya çalıştığımızı bilmemiz lazım.

Müşterilerimiz fotoğraftan, sanattan anlamayabilir ama bizim modadan anlamanız gerekir. Büyük modacıları ve moda bloglarını takip edin. Sizi müşteri ve moda editörü gözünde güvenilir bir konuma getirir. Alexander McQueen, Christian Laboutine, Jimmy Choo, Tom Ford, Karl Lagerfeld  bilmen gereken isimlerden sadece bir kaçı.

5) Kendi tarzın olması

Gerçekten moda fotoğrafçısı olarak çok iyi olmak istiyorsanız, fotoğraflarınıza sevdiğiniz, içinizi gıdıklayan, heyecanlandıran şeyler ekleyin. Sarı şemsiye mi olur kırmızı filtre mi? Yansımalar mı? Bunu içinizdeki çocuk söylesin. Kendinizi tarzınızla başkalarından ayırırsınız.  Sizin kim olduğunuz fotoğraflarınızdan anlaşılıyorsa, ne mutlu size:)

İmza, fotoğrafın orasına burasına isminizi yazmak değildir!

Bir “Marka” olmak için tutarlılık olmazsa olmaz bir özelliktir. Eminim ki Terry Richardson veya Mert & Marcus’un fotoğraflarını 1 km.’den tanıyabilirsiniz.

6) Kendine Güven

Siz kendinizden emin görünüzseniz başkalarının da size güvenmesini sağlarsınız. Çekimde ekibe ne yapacaklarını söyleyecek ve kontrol edecekseniz, ya o işi iyi bilin ya da kendinizden eminmiş gibi yapın. Kimse acemi olduğu ilk moda çekimini yapmadan moda fotoğrafçısı olamaz! İlk kez mankenli fotoğraf çekimi yapıyor olabilirsiniz. Dünyanın sonu değil, sakin ve istediklerinizden emin olun. Yanlış bilmeniz sorun değil, doğrusunu öğrenirsiniz. İstediklerinizi başkalarına yaptırabilmek önemli olan. Siz ne istediğinizi bilin ve anlaşılır şekilde sakince anlatın. Sizinle çalışanlara o çekimin önemli bir parçası olduklarını hissettirin. Moda fotoğrafçısı olmaya başladınız bile.

7) Retouch (fotoğraf işleme)

Prodüksiyonun ne kadar önemli olduğundan bahsettim. Post prodüksiyon da işin önemli bir parçası.

Siz renklere, kontrast ve ışığa hakim olmalısınız ki çektiğiniz fotoğrafları işleyebilesiniz. Ancak güzel bir fotoğrafı işleyerek (retouch) daha iyi hala getirebilirsiniz. Elinizde güzel bir malzeme olduktan sonra yemek yapmak daha kolay. Başkaları sizin için fotoğraflarınızı işlese bile siz ne yaptıklarını onlardan daha iyi bilmelisiniz. Yoksa fotoğraf sizin olmaktan çıkabilir. Retouch çok uzun bir konu, ancak deneyimle, araştırmayla ve gözlemle daha iyiye götürebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflardaki renkler müşterinizin katalog veya poster baskıları için yeterli veya doğru olmalı. Baskı ve dijital iki ayrı mecradır. İkisinde de fotoğraflarınızın nasıl görüneceğine hakim olmalısınız. Ürün çekimi yapıyor ve mankenin giydiği kıyafetin rengi müşteriniz için çok önemli olabilir. Bazı firmalar katalogdan direkt sipariş alır. Çekim sırasında white balance (beyaz dengesi) alın ve sonrasında ham fotoğrafları tif yaparken beyaz dengesini mutlaka kontrol edin. Yoksa size hoş gelen ama müşterinize şikayet olarak geri gelebilecek moda fotoğrafları çekersiniz.

Daha pratik bilgi ister gibi bir haliniz var:) buyrun size bir moda fotoğrafçısı için olmazsa olmaz photoshop eklentileri;

Olmasa olmaz filtreler // moda fotoğrafçısı

Önemli retouch filtreleri // moda fotoğrafçısı

 

https://www.umurdilek.com/tr/temel-fotografcilik-kursu/

Lütfen sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda benimle ve meraklılarla paylaşın…

Umur Dilek Photography

instagram icon